Spaarhypotheek omzetten nu wel interessant?

Facebooktwitterlinkedinmail

rekenmachineVeel woningbezitters met een (bank)spaarhypotheek kijken met jaloerse blikken naar de steeds lagere hypotheekrentes. Oversluiten van hun hypotheek naar een hypotheek met een lagere rente lijkt geen voordelen op te leveren. Dit komt doordat de rente die je op je spaargeld ontvangt dezelfde is als de rente die je betaalt voor je hypotheek. Verlaag je de te betalen rente, ontvang je minder rente op je spaarpolis. Dit heeft tot gevolg dat weliswaar de rente betaling minder wordt, maar omdat je spaardoel hetzelfde blijft, moet je meer inleggen op je spaarpolis. Per saldo heeft het weinig zin over te stappen naar een lagere rente.

De reden dat woningbezitters toch massaal voor deze hypotheekvorm kozen in de jaren 90, was juist deze nivellerende werking. Een tussentijdse rente-aanpassing zou de maandlasten amper beïnvloeden. Daarnaast is het een fiscaal interessant product, omdat je gedurende de looptijd niets aflost en dus maximale rente-aftrek hebt. De aflossing gebeurt aan het einde van de looptijd in één keer door de uitkering van de spaarpolis.

Om deze uitkering belastingvrij te laten gebeuren, maakte je afspraken met de belastingdienst. Je beloofde niet alleen dat je de uitkering gebruikt voor het aflossen van je hypotheek, maar je beloofde tevens dat je minimaal 15 of 20 jaar premie betaalt. Mocht je eerder willen stoppen met de polis, moet je alsnog belasting betalen over het rendement dat je hebt gemaakt. Dit weerhield velen om de hypotheek om te zetten en leidde in bepaalde gevallen tot grote uitdagingen.

Al in 2012 werden er uitzonderingen toegestaan. Bij onder andere echtscheiding en verkoop van de woning die onder water stond, werd de eis van 15 of 20 jaar premie betaling losgelaten. Recent heeft de staatssecretaris van Financiën op verzoek van de Tweede Kamer aangekondigd op 1 april 2017 de zogenaamde tijdsklemmen voor deze polissen te laten vervallen. Dit houdt dus concreet in dat de afspraak om minimaal 15 of 20 jaar aan de polis te betalen geen vereiste meer is om de uitkering uit de polis belastingvrij te laten zijn.

Betekent dit dat het nu wel gunstig is om de (bank)spaar-hypotheek tegen een lagere rente om te zetten? Het antwoord hierop is niet een volmondige “ja” of “nee”. Een adviseur met verstand van zaken geeft in jouw specifieke situatie het juiste antwoord. Zo moet je rekening houden met een boete die je huidige geldverstrekker in rekening brengt voor het afkopen van je rentecontract. Ook kan in jouw spaarhypotheek een overlijdensrisico-verzekering ingebouwd zijn, die je bij afkoop van de polis mogelijk opnieuw wilt afsluiten. Je huidige leeftijd en gezondheid beïnvloeden de premie voor een nieuwe verzekering. In andere gevallen kan het prima zijn de afkoopwaarde te gebruiken voor het verlagen van je hypotheek en te profiteren van een lagere rente. De boodschap hierbij is: laat je goed begeleiden!

Terug